Widzisz Skryba, mam poparcie mas XD
Oddaj teraz swój majątek obszarniku!
Rekrutacja do edycji XII Imperiusa wystartowała pod tym adresem: http://imperius.chilioi.webd.pl/index.php
Zapraszamy do ImperWiki
* * *
Koniec edycji XI (finalna tura 544), trwają przygotowania do startu edycji XII.
Rekrutacja do edycji XII Imperiusa wystartowała pod tym adresem: http://imperius.chilioi.webd.pl/index.php
Zapraszamy do ImperWiki
* * *
Koniec edycji XI (finalna tura 544), trwają przygotowania do startu edycji XII.
Rozmowy o sytuacji w grze
Re: Rozmowy o sytuacji w grze
I1: Epiria/Zakon św. Joneasza | I2: Communio Angelorum/Westuria/Uther | I3: Antiochea | I4: Angelon | I9: Civitas Ordinum | I10: Zerruko | I11: La Repubblika/GM
Tylko, że Ell nie ma racji. Może Skryba do tego źle podszedł, ale umówmy się, pewien technologiczny konsensus nawet jeśli nie będzie przedmiotem ustaleń to wykształci się samoczynnie w czasie gry, tak z grubsza było na I11, gdzie cywilizacyjna zgoda została osiągnięta oddolnie poprzez, czasem indywidualne, konsultacje światotwórcze graczy. Tak, pewne kraje odstawały a z wpasowaniem niektórych w model był problem, ale nadal - konsensus był. Teraz Skryba po prostu chciał nadać temu uporządkowaną formułę, zawiódł, bo liberimperianie dostali bólu siedzenia bez powodu 

Gm określi wam poziom technologii i tyle, tak można było zdecydować
Ale nic na siłę :p ja sobie chętnie zrobię wczesne średniowiecze bo to moja ulubiona epoka
Ale nic na siłę :p ja sobie chętnie zrobię wczesne średniowiecze bo to moja ulubiona epoka
I1: Kintore, I2: Arges, I3: Thanlocke, I4: Hazarlarim, I5: Karia, I6: Larraine, I7: Finsternis, I9: Samarkanda, I10: Teredon, I11: Dunthain/GM
No ok, ale odwołując się do poprzedniego posta Skryby
Czy jeżeli ustalimy, że mamy wczesne średniowiecze i ktoś będzie chciał zrobić rycerzy w płytówkach i z dwuręcznymi mieczami to mu tego zakażemy? Albo w drugą stronę jeśli ustalimy, że mamy późne średniowiecze, a ktoś sobie zrobi państwo przypominające państwo Mieszka I to będzie z tego powodu jakiś osłabiony/gorszy? Zawsze był spory zakres tolerancji, wykluczający tylko jakieś mocne abbery w stylu nowoczesnych demokracji, czy jakiś austro-węgier na kiju (niestety wszyscy chyba pamiętają). Ja się czuję dalej nieprzekonany i nie widzę sensu w jakimś dokładnym ustalaniu epoki czasowej. Wykształci się sam i fajnie, na tym to polega.
Skryba napisał/a:Chociaż jakiś główny trend ustalić, czy mamy włócznie i kolczugi czy dwuręczne miecze i płytówki... średniowiecze to bardzo długa epoka.
Ja rozumiem o co Wam chodzi i popieram, różnorodność jest fajna, tylko by jakoś miało ręce i nogi.
Czy jeżeli ustalimy, że mamy wczesne średniowiecze i ktoś będzie chciał zrobić rycerzy w płytówkach i z dwuręcznymi mieczami to mu tego zakażemy? Albo w drugą stronę jeśli ustalimy, że mamy późne średniowiecze, a ktoś sobie zrobi państwo przypominające państwo Mieszka I to będzie z tego powodu jakiś osłabiony/gorszy? Zawsze był spory zakres tolerancji, wykluczający tylko jakieś mocne abbery w stylu nowoczesnych demokracji, czy jakiś austro-węgier na kiju (niestety wszyscy chyba pamiętają). Ja się czuję dalej nieprzekonany i nie widzę sensu w jakimś dokładnym ustalaniu epoki czasowej. Wykształci się sam i fajnie, na tym to polega.
Gacek napisał/a:jakieś mocne abbery w stylu nowoczesnych demokracji, czy jakiś austro-węgier na kiju (niestety wszyscy chyba pamiętają)
Tyle nie przejdzie i mogę zapowiedzieć, że jeśli nie dokonacie samoograniczenia to ja to ograniczę. Reszta podanych przykładów jest bardziej dyskusyjna. Problem istnieje i są dwa jego rozwiązania: albo organiczne, jak wyszło na I11, albo odgórne co teraz zaproponował Skryba.
@Sigrun nie zgodzę się. Na I11 było rozwarstwienie "epokowe". Wystarczy zobaczyć, np. Fryslan czy Palatynat z późnego średniowiecza i Hermudię czy Connaht w klimatach wcześniejszych. Mimo wszystko wyszło to w tej mierze nie tak źle, bo to sami gracze ustalili, a nikt im nie narzucał czegoś. Więc czemu teraz mamy się bawić w coś takiego? 
Szczerze powiedziawszy ja mam pomysł na kraj wpisujący się w późne średniowiecze. Jednak jeśli wygra opcja wczesnego średniowiecza to zburzy mi to większość koncepcji. I gdzie tu wtedy ta wolność twórcza impa, którą reklamowaliśmy forum?
Ja bym proponował zostawić dowolność graczom w tworzeniu państw (najwyżej po rekrutacji kiedy będzie wiadome co, gdzie i jak sami sobie będą modyfikowali kraje by były spójne), a ograniczył się do określenia pewnych wynalazków "milowych", czy one już istnieją czy jeszcze nie? Czy wynaleziono już prasę drukarską? Albo proch?

Szczerze powiedziawszy ja mam pomysł na kraj wpisujący się w późne średniowiecze. Jednak jeśli wygra opcja wczesnego średniowiecza to zburzy mi to większość koncepcji. I gdzie tu wtedy ta wolność twórcza impa, którą reklamowaliśmy forum?
Ja bym proponował zostawić dowolność graczom w tworzeniu państw (najwyżej po rekrutacji kiedy będzie wiadome co, gdzie i jak sami sobie będą modyfikowali kraje by były spójne), a ograniczył się do określenia pewnych wynalazków "milowych", czy one już istnieją czy jeszcze nie? Czy wynaleziono już prasę drukarską? Albo proch?
Ja miałem, państwo z antyku i nie było tragedii. Moi żołnierze też nie byli przesadnie silni przez te zacofanie technologicznie, ale jakoś mogłem współistnieć obok Hermundii czy La Republicy z ideami rewolucji Francuskiej, to było lekkie przegięcie, ale no trudno
@Tymus, niech mnie ktoś poprawi, ale chyba Skryba nie miał na celu w głosowaniu wymuszać na każdym danego okresu a stworzyć poprzez nie konsensus który wypracowaliśmy na I11 organicznie (co do zasady bowiem graliśmy w ekwiwalencie technologiczno-cywilizacyjnym pełnego/lekko późnawego średniowiecza, z jednym chyba tylko rażącym wyjątkiem w postaci republiki).
No dobra to inaczej: uznajmy, że wygrywa opcja wczesnego średniowiecza i jakie konkretnie rzeczy (najlepiej na przykładach z I11) by nie przeszły? Tak konkretnie. (Poza Republiką xD)
No ale ja się pytam, po co ta ankieta, kiedy przywołujecie argument z I11... gdzie ankiety nie było?
Jeśli chcecie osiągnąć konsensus oddolny to go nie wymuszajcie xd
Jeśli chcecie osiągnąć konsensus oddolny to go nie wymuszajcie xd