Postautor: Isyrahis » 08 paź 2018, 0:17
Napisałem o tym w temacie "mapa" ale wrzucę też tutaj.
Jestem za zwiększeniem prowincji jakie gracz będzie posiadał. Za dodaniem surowców "specjalnych" i "zwykłych", szlaków handlowych mających znaczenie, ważnych przejść górskich czy prowincji z jakąś wyjątkową topografią aby zajmowanie ich miało sens.
Proponuję także wprowadzić coś a'la overextension z gier paradoxu aby zapobiegać blobowaniu. Ktoś podbija nawet jedną prowincję? Musi trzymać tam wojska przed rebeliantami inaczej będą mu wyskakiwać co turę i rozłazić się po sąsiednich terytoriach. Nie ogarnie, mogą to wykorzystać frakcje nawet w państwie agresora. Przystopuje to podbijanie dużych ilości prowincji oraz prowadzenia "wielkich wojen", a sprowadzi do sporów granicznych, wojen o surowce, ważne tereny.
Jestem także za wprowadzeniem systemu prestiżu aby wojny, dajmy na to, o honor miały sens. Za taką wojnę gracz otrzyma go mnóstwo - jednocześnie nie może zająć żadnych ziem. Następnie może go wykorzystać do podbudowania morale, wsparcia przemowy, przekonania kongresu, parlamentu, rady, feudałów. Wymienienia się z innym graczem aby zawrzeć małżeństwo, poproszenia o pożyczkę, itd. itp.